Vitamine și nutrienți pentru

Sistemul imunitar este unul dintre cele mai laborioase sisteme ale corpului, care lucrează pentru a ne proteja de infecții bacteriene și virale precum gripa sau răceala. Dar nu este vorba doar despre vaccinarea antigripală sau administrarea de medicamente antivirale – este, de asemenea, important să aveți o dietă echilibrată, bogată în vitamine, minerale și nutrienți pentru imunitate. „Există o mulțime de lucruri pe care le putem controla prin dieta noastră care ne pot ajuta sau împiedica sistemul imunitar”, spune dieteticianul și autoarea Stacey Simon, RDN.

Vitaminele au un impact semnificativ asupra sistemului imunitar, jucând un rol esențial atât în imunitatea înnăscută, cât și în cea adaptativă. În timp ce unele vitamine, cum ar fi vitamina C, vitamina D și membrii complexului B, acționează într-o manieră nespecifică în sistemul imunitar, alte vitamine precum vitamina A și vitamina E influențează răspunsul imunitar în moduri foarte specifice.

În cazul vitaminei A, se crede că reglează funcția și activarea celulelor imune și crește producția de anticorpi. În studiile pe animale, s-a demonstrat că deficitul de vitamina A inhibă producerea și activarea celulelor imune.8 S-a descoperit, de asemenea, că metaboliții vitaminei A cresc expresia receptorilor celulelor T CD4+ și CD8+, proces numit costimulare.9

vitamine pentru imunitate

O altă vitamina care stimulează imunitatea este vitamina D, care poate fi obținută prin expunerea directă la lumina soarelui (aproximativ 10-20 de minute pe zi) și prin lapte fortificat și anumite cereale pentru micul dejun. S-a demonstrat că vitamina D scade răspunsul inflamator la paraziți și viruși, precum și scăderea nivelului de colesterol din sânge. De asemenea, poate fi benefic în prevenirea dezvoltării bolilor autoimune, inclusiv scleroza multiplă și diabetul de tip 1.

Vitamine și nutrienți pentru imunitate

Vitamina E, intre timp, este un antioxidant care s-a descoperit ca scade inflamatia si imbunatateste functionarea celulelor T si B. Poate inhiba activarea NF-kB, o proteină care promovează multe răspunsuri inflamatorii.111 Vitamina E este disponibilă din abundență în alimente precum semințele de floarea soarelui și migdalele sau poate fi luată ca supliment.

În cele din urmă, cel mai bun mod de a-ți întări sistemul imunitar este să consumi o dietă echilibrată care să includă proteine slabe, cereale integrale, fructe și legume, lactate, grăsimi sănătoase și multă apă. „Mâncarea unei diete bine echilibrate va oferi corpului dumneavoastră toți nutrienții de care are nevoie pentru a fi sănătos și pentru a stimula sistemul imunitar”, spune Simon.

Dar există câteva obiceiuri alimentare pe care ar trebui să le evitați, deoarece vă pot slăbi sistemul imunitar. De exemplu, consumul prea mult de alcool poate suprima producția de citokine, care sunt substanțe care luptă împotriva infecțiilor. Fumatul poate afecta, de asemenea, funcția imunitară, la fel ca și stresul. În plus, nu dormi suficient poate perturba sistemul imunitar și poate reduce producția de citokine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *